Recept van de Maand


Elke maand vragen we Tilburgse professionele en hobby koks om een lekker recept te maken met verse seizoensproducten van de StadsTuinderij. Zo ontstaat een receptenlijst waarbij het jaar rond gekookt wordt met (h)eerlijk eten van Tilburgse bodem. Gezond én lekker, ook zelf thuis te maken. Veel plezier met deze rubriek en eet smakelijk!

Januari 2019 - Pulled Porc
van kok Hans Willemse, Villa Pastorie

Pulled porc is langzaam gegaard varkensvlees. In dit geval van de scharrelvarkens van de StadsTuinderij. Voor dit gerecht is de schouder gebruikt, maar de procureur is hier ook geschikt voor.

Benodigdheden Pulled Porc (4-6 personen)

  • 3 kg varkensschouder
  • (zelfgemaakte) barbequesaus
  • tuinkers of veldsla
  • glazig gebakken rode ui


Een rub van:

  • 2 eetlepels zeezout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 eetlepels chilipoeder
  • 2 eetlepels gemalen zwarte peper
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • flinke scheut whisky
  • flinke scheut appelsap


Bereidingswijze

Doe alle bovenstaande ingrediënten voor de rub bij elkaar in een kom en roer dit goed door. Smeer het vlees met de rub in en leg het geheel in een ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Zet de oven op 75-80 graden en laat het vlees een nacht (circa 12 uur) in de oven staan. 

Haal vervolgens de schaal uit de oven en laat het vlees afkoelen tot het lauwwarm is. Trek het vlees met 2 vorken een beetje uit elkaar. Snijd 4-6 broodjes open en vul deze met het vlees. Op smaak brengen met (zelfgemaakte) barbecuesaus en garneren met glazig gebakken rode ui en tuinkers of veldsla. 

Succes met de bereiding en eet smakelijk!
 

December 2018 - Muskaatpompoen & Muskaatcourgettesoep (veganistisch))
van stagiaire Anmire Vugs, StadsTuinderij Piushaven

Benodigdheden muskaatpompoen & muskaatcourgettesoep (4 personen)

  • 800 g muskaatpompoen
  • 1 verse muskaatcourgette
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blokje groenten bouillon
  • 5 cm gember
  • 400 ml kokosmelk
  • massala
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien
  • verse tijm
  • nootmuskaat
  • zout/peper


Bereidingswijze
Schil en snij de muskaatpompoen en de muskaatcourgette in blokjes. Snipper de ui, knoflook en gember lekker fijn. Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit vervolgens de ui, knoflook en gember tot het gekarameliseerd is. Voeg dan de muskaatpompoen en muskaatcourgette toe. En fruit samen aan. Voeg naar smaak nootmuskaat en massala toe en laat alle smaken samensmelten. Voeg dan de kokosmelk, bouillonblokjes en tijm toe en laat het sudderen totdat alles zacht gekookt is. Laat 35 minuten pruttelen en mix dan met een staafmixer of in een keukenmachine. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe naar smaak. 

Alles loopt in de soep!

 

December 2018 - Aardperensoep (Topinamboer)
van kok Hans Willemse, Villa Pastorie

Benodigdheden aardperensoep (4-6 personen)

  • 4 sjalotjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 600 gram aardperen
  • 1 theelepel tijm en rozemarijn
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • Flinke scheut room
  • Klein stukje geitenkaas
  • Paar plukjes tuinkers


Bereidingswijze
Sjalotjes fijn snipperen en circa 4 minuten aanfruiten in olijfolie. Voeg fijngesneden knoflook, aardperen, rozemarijn en tijm toe en roerbak alles 4 min. Voeg vervolgens de groente- of kippenbouillon toe en gaar de soep in 20 minuten op zacht vuur. Pureer de soep met de staafmixer, breng vervolgens opnieuw aan de kook en schenk er een  flinke scheut room bij. Breng de soep op smaak met peper en brokkel er wat geitenkaas over. Garneren met een paar plukjes tuinkers.